Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag17.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Nu kan du spara svanenmärkt

Publicerad: 11 Oktober 2017, 10:33

I går presenterades de första Svanenmärkta fonderna. Per Bolund, konsument och finansmarknadsminister, konstaterade under lanseringen att den nya miljömärkningen kan vara en hjälpande knuff för konsumenter som vill investera mer hållbart.


– Vi har sett många löften från finansiella aktörer. Nu har de en chans att faktiskt agera och förändra investeringsmönster för att investera i morgondagen, sade Per Bolund, under presentationen av de hållbara fonderna.

Åtta av tio sparare är intresserade av att placera en del av sitt sparande i en hållbar fond, enligt en Sifo-undersökning på uppdrag av Miljömärkning Sverige. Vad hållbara investeringar innebär är emellertid inte helt självklart. Att bara sälja av de bolag som inte anses vara hållbara leder nödvändigtvis inte till någon förbättring eftersom aktiemarknadens logik innebär att innehavet tas över av en ny, potentiellt mindre ansvarsfull, ägare.

Forskning har istället visat att ett mer trovärdigt sätt att arbeta med hållbara investeringar bygger på aktiv ägardialog med de mindre hållbara bolagen. Samtidigt kan det finnas en poäng i att investera i bolag som bidrar till hållbara lösningar, exempelvis förnybar energi i tillväxtländer, i stället för att stirra blint på att sälja av de mindre hållbara bolagen.
– Svanen gör det tydligt att det finns olika typer av hållbara fonder. Det är bra att de lägger fokus på de fondförvaltare som aktivt investerar i lösningar, och inte bara de som säger att de inte investerar i problemet, sade Carl Cederström från Handelsbanken Fonder, under presentationen.

Svanenmärkningen bygger på fyra övergripande kriterier som innebär att fonden måste avstå från investeringar i vissa bolag och företag, göra en ordentlig hållbarhetsanalys och prioritera de bästa bolagen, driva ett aktivt ägande gentemot bolagen i portföljen samt rapportera om fondens hållbarhetsarbete.
– Ett spännande krav är att fonden minst en gång per år ska ge ut en rapport kring fondens hållbarhetsarbete, med fokus på hur de har arbetat med inkludering och exkludering samt även i generella termer berätta hur de har arbetat med påverkansarbete, säger Per Sandell, projektledare för de Svanenmärkta fonderna, till Aktuell Hållbarhet.

Förutom Svanenmärkningen finns sedan tidigare två andra hållbarhetsmärkningar för fonder i Sverige: Hållbarhetsprofilen från Swesif samt Morningstars fem glober.

Här kan du läsa mer om vilka kriterier som ställs för Svanenmärkta fonderna.

Faktaruta: Här är de Svanenmärkta fonderna
Alfred Berg Hållbar Tillväxt Sverige
CB Save Earth Fund
Handelsbanken Hållbar Energi
SEB Hållbarhetsfond Sverige
Skandia Cancerfonden
Skandia Världsnaturfonden
Swedbank Robur Ethica Global
Swedbank Robur Ethica Global MEGA
Swedbank Robur Ethica Sverige
Swedbank Robur Ethica Sverige MEGA
Swedbank Robur Humanfond
Tundra Sustainable Frontier Fund

Tobias Persson

tobias.persson@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.