Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Nu kan forskare förklara massdöden av honungsbin

Publicerad: 11 oktober 2010, 05:08

Nu tror sig forskarna veta vad som orsakat massdöd bland bin i bland annat Usa, Tyskland och Italien.


Massdöd av bin har under senaste åren drabbat delar av världen. Exempelvis så dog för tre år sedan vart tredje honungsbi i USA. Forskarna har inte förrän nu kunnat hitta anledningen till varför stora populationer av jordens viktigaste djur dog ut.

En forskningsrapport där flera amerikanska forskningslag samarbetat presenterar en förklaring på massdöden; virus i kombination med svampangrepp.

Forskarna har hittat ett specifikt virus och svampangrepp på samtliga bikollonier som drabbats av massdöd. Ett bi som drabbats av båda har med hundra procents sannolikhet gått en död till mötes.

– Det verkar finnas ett samband mellan förekomsten av dessa två patogener. Det kan vara så att biet får en infektion från en patogen som stressar biet och som gör det mottagligt för andra infektioner som i sin tur orsakar den dödliga utgången, säger Robert Cramer, en patolog på Montana State University, till DN.se.

Tesen att det bekämpningsmedel
som ligger bakom massdöden går dock inte avskriva helt ännu, även om de nya rönen minskar sannolikheten.

Läs rapporten här.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News