fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

”Nu kan hållbarhetsfrågan lyfta inom Svenskt Näringsliv”

Publicerad: 19 februari 2016, 09:48

Röster i hållbarhetsvärlden pekar på att Leif Östling kan ge större tyngd åt miljöfrågor om han väljs till ny styrelseordförande för Svenskt Näringsliv.

Ämnen i artikeln:

CleantechSvenskt Näringsliv

Under fredag förmiddag föreslogs den tidigare Scaniachefen Leif Östling som ny styrelseordförande i Svenskt Näringsliv. Valberedningens ordförande Kenneth Bengtsson berättar för Miljöaktuellt att Östlings engagemang i hållbarhetsfrågor varit betydelsefullt.
”Det är många faktorer som spelat in i valet att nominera Leif till ny ordförande. Hans engagemang i hållbarhetsfrågor har varit betydelsefullt liksom engagemang i exempelvis frågan om att förbättra integrationen av nyanlända och där företagen med rätt förutsättningar har en viktig roll att spela”, kommenterar han till Miljöaktuellt.

Nina Ekelund, programdirektör för Hagainitiativet, reagerar positivt på beskedet.
– Jag tror att det här kan innebära att hållbarhetsfrågorna får en mer central position hos Svenskt Näringsliv, säger hon till Miljöaktuellt och pekar på Leif Östlings arbete med miljöfrågor under tiden hos Scania och hans förståelse för området.

Mattias Goldmann, vd på tankesmedjan Fores, menar att Leif Östling har gjort en resa från kritiserade klimatskeptiska uttalanden för några år sedan till att inse att frågan är viktig.
– Det är viktigt med någon som inte är ideologiskt motiverad utan ekonomiskt motiverad och som har en sådan oerhörd erfarenhet. Han har sett att det är lönsamt att jobba med de här frågorna. Inom Svenskt Näringsliv finns fortfarande kritiska röster och det ska nog till en gammal hund för att få andra gamla hundar att sitta. Sedan är hållbarhet mycket mer än klimat och när det gäller jämställdhet och mångfald är det fortfarande upp till bevis, säger han till Miljöaktuellt.
Val av ny styrelseordförande sker på Svenskt Näringslivs ordinarie stämma den 19 maj då tidigare ordföranden Jens Spendrup lämnar sitt uppdrag.

Läs pressmeddelandet från Svenskt Näringsliv här.

Martina Frisk

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev