Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Nu kan skatten på handelsgödsel komma att återinföras

Publicerad: 9 februari 2011, 08:47

Regeringens beslut att slopa skatten på handelsgödsel förra året fick hård kritik både från opposition och miljörörelsen. Nu kan regeringen tvingas återinföra skatten då det visat sig att Sd stöder den övriga oppositionen i frågan.


Ämnen i artikeln:

HavJordbrukÖvergödningPolitik

Den avskaffade skatten på handelsgödsel har enligt miljörörelsen lett till ökad användning vilket i sin ger negativa effekter på klimatet, övergödningen och kadmiumspridningen på våra åkrar. Nu kan regeringen tvingas återinföra skatten, då SR Ekot berättar att de erfar att Sverigedemokraterna stöder den övriga oppositionen i frågan.

Beslutet att avskaffa skatten på handelsgödsel försvaras av miljöminister Andreas Carlgren.
– Min bedömning är att det bara kommer att ha marginell betydelse. Den stora förändringen har redan skett i svenskt lantbruk till följd av den skatt som har legat där. Ingen jordbrukare ökar ju sin användning av handelsgödsel, bara för att den här skatten tas bort, säger han till Ekot.

Oppositionen är av en annan åsikt och menar att det är viktigt att återinföra skatten.
– Dels för at minska användningen av handelsgödsel, som har konsekvenser både för klimatet och för övergödningen, men också för att skatten så som den var utformad med särskild del för kadmiuminnehållet också bidrog till att minska kadmiumspridningen på våra åkrar. Det är en väldigt viktig sak för vår hälsa, säger miljöpartiets Helena Leander till Ekot.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.