Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Nu kan världen få sin första klimatflykting

Publicerad: 4 december 2013, 08:45

På Nya Zeeland pågår just nu ett asylärende som kan resultera i världens första juridiskt erkända klimatflykting.


Nya Zeeland kan bli det första landet som ger asyl till någon på grund av klimatförändringarna. Hur många klimatflyktingar som världen kommer att få i framtiden har diskuterats ett bra tag. Ett av de värsta scenarier som hittills fått spridning kommer från Care International och UN University, som menar att år 2050 kan uppemot 700 miljoner människor vara på flykt på grund av klimatrelaterade problem, skriver Dagen.

Just nu är en man vid namn Ioane Teiotiota i fokus. Han är en 37-årig lantbrukare från den lilla ö-nationen Kiribati i Stilla Havet. Det bor cirka 100 000 invånare på en yta som blir allt mindre i och med att havsnivån höjs. Hans land består 32 atoller och landets högsta punkt är cirka två meter över havet. Bevismaterialet som lämnats in i Ioane Teitiotas asylfall handlar om hur havet är på väg att sluka den lilla ö-nationen. Saltvattnet tränger in och slår ut sötvattenskällorna och möjligheten till jordbruk.

– Vi väntar fortfarande på att beslutet ska komma ut. Det skulle ta två veckor var vårt första besked, och nu har det gått en månad. Jag vet inte, men kanske är det ett gott tecken, säger advokaten Michael Kidd till Dagen.

I maj lämnade de in den första ansökan om asyl, där linjen var att Ioane Teitiota skulle betraktas som en klimatflykting. Avslaget kom i juni, och ärendet är nu överklagat till en domstol på högre nivå i Auckland.

Michael Kidd säger att han är redo att dra asylärendet upp till högsta juridiska instans i Nya Zeeland och om han vinner fallet så tror han att det kan få stora konsekvenser runtom i världen.

Alexandra Scott

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.