måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Nu klargör EU-parlamentet sin syn på koldioxidtullar

Publicerad: 5 mars 2021, 10:38

EU-parlamentarikerna Jakop Dalunde (MP) och Karin Karlsbro (L) kommer nästa vecka stödja ett betänkande om att det ska införa en koldioxidavgift på varor som importeras till EU. Foto: Miljöpartiet/ Liberalerna

EU-parlamentet väntas nästa vecka trycka på för så kallade koldioxidtullar för import till EU. Samtidigt dröjer ett förslag från kommissionen och starka lobbygrupper varnar för att koldioxidtullar skulle skada industrins konkurrenskraft.


BA


Nästa vecka väntas EU-parlamentet ta ställning till ett betänkande om Carbon border adjustment mechanism (CBAM), en slags koldioxidtull på varor som importeras till EU. Mekanismen syftar till att förhindra koldioxidläckage och att industrier flyttar till mindre klimatambitiösa länder med lägre priser för utsläpp.

EU-kommissionen har haft detta på agendan i över ett år, men frågan utreds fortfarande och diskuterats livligt i olika kretsar i Bryssel. Nu väljer EU-parlamentet att agera och klargöra vad det förväntar sig från kommissionen. 

– Jag hoppas och tror att förslaget kommer gå igenom i omröstningen i Europaparlamentet med bred majoritet.  Det handlar främst om att se till att mekanismen enbart skapas med syftet att minska globala utsläpp. Resolutionen är även tydlig med att mekanismen måste respektera WTO:s regler och inte bryta mot några av våra handels- och investeringsavtal och att de pengar som samlas in måste gå till klimatåtgärder, framför allt i fattiga länder, säger EU-parlamentarikern Karin Karlsbro (L) till Aktuell Hållbarhet inför nästa veckas debatt och beslut i parlamentet. 

EU-parlamentariker Jakop Dalunde (MP) har också engagerats sig den här frågan: 

– Det är viktigt att den här nya lagstiftningen kommer på plats så snart som möjligt och att den tydligt kopplas ihop med EU:s utsläppshandel för maximal effekt, säger han. 

Frågan är kontroversiell och på olika seminarier i Bryssel har Business Europe, den största lobbygruppen för näringsliver i EU, varnat för att koldioxidtullar allvarligt skulle skada den europeiska industrin konkurrenskraft. 

 

 

 

 

 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev