Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Nu kommer betalkortet som mäter din miljöpåverkan

Publicerad: 15 juni 2016, 12:44

Så funkar Östersjökortet. Källa: Ålandsbanken

Ett nytt betalkort låter dig se hur mycket koldioxid varje inköp genererar. Och om du råkar tappa kortet är det så klart biologiskt nedbrytbart.


Det är Ålandsbanken som lanserar det nya kortet som mäter miljöpåverkan av inköp. Banken hävdar att den är först i världen med tjänsten. Kortet som heter ”Östersjökortet” mäter inte bara den egna konsumtionens påverkan på miljön. Användaren får också möjlighet att kompensera för sin påverkan.

Kortet fungerar så att användaren får en uppskattning av konsumtionens miljöpåverkan via internet- eller mobilbanken. När räkningen ska betalas erbjuds användaren att donera pengar till olika miljörelaterade projekt. Ålandsbanken berättar att företaget hoppas att det nya kortet ska underlätta för användarna att kunna göra medvetna val i vardagen.

Uppskattningarna om miljöpåverkan som går ut till användaren är baserad på ett nytt index som Ålandsbanken utvecklat och som kallas Åland Index. Indexet använder Mastercards information om specifika handlare samt finansmarknadsdata om koldioxidutsläpp per företag inom ett stort antal branscher. Enligt Ålandsbanken kan dessa data tillsammans möjliggöra koldioxidavtryck från varje enskild transaktion. För att göra dessa beräkningar har Ålandsbanken använt metodologi- och beräkningsexpertis från KPMG.
– Data ses ofta som komplicerad och livlös men är i det här fallet raka motsatsen. Genom att tillhandahålla information för väl underbyggda beslut har banken skapat möjlighet till insikt som är både enkel och engagerande, säger Daniel Dellham, Head of Sustainability Consulting, på KPMG.

Ålandsbanken börjar lanseringen av korten i Finland och på Åland men lovar att kortet snart också ska finnas i Sverige.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.