Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Nu kommer de första miljömärkta vindandelarna

Publicerad: 25 januari 2013, 13:56

O2 blir först med att få Naturskyddsföreningens märkning ”Bra miljöval” på sina vindandelar. O2 säger att man därmed blir först i världen med miljömärkta vindandelar.


Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se


Att äga vindandelar innebär inte bara att man får köpa el till självkostnadspris. Det innebär också att man är med och bygger ny vindkraft och stödjer omställningen mot förnybart. Nu kan man också välja vindandelar miljömärkta med Naturskyddsföreningens "Bra miljöval".  Det är O2 som står bakom erbjudandet och enligt bolaget själva är man först i världen.
– Vi är jätteglada att O2 har valt att märka sina vindandelar med Bra Miljöval. Vi är övertygade om att mer vindkraft är nödvändigt för att klara klimatomställningen och O2 visar nu vägen för andra kooperativ, säger Annah Lintorp som är produktansvarig för Bra Miljöval El och Värme på Naturskyddsföreningen.

För att märka vindandelar med "Bra miljöval" ställer Naturskyddsföreningen en rad tuffa krav. Bland annat krävs att vindkraftverken placeras utanför känsliga fågelområden, skogsområden med höga naturvärden och landskapsbildskyddade områden.
– Det är ingen slump att O2 blir först ut med en miljömärkning på vindandelar. Vi är ett ledande vindkraftsbolag som erbjuder vindandelar i stor skala och ett tryggt ägande. Tillsammans med vanliga människor vill vi driva utvecklingen mot en helt förnybar energisektor och skapa en folkrörelse i energiomställningen, säger Linda Burenius Magnusson som är vd för O2:s vindkraftskooperativ.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev