torsdag28 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Nu kommer de första Svanenmärkta sexprodukterna

Publicerad: 14 januari 2019, 09:57

Sinful är först ut med att få Svanenmärkta glidmedel, massageolja och intimtvål när Miljömärkning Sverige tar klivet in på marknaden för sexprodukter.


Just när det gäller sexprodukter ger Svanenmärkningen ett skydd till konsumenter som lagen inte ger. Kosmetikaförordningen gäller nämligen inte för sexprodukter och även om lagen hade gällt hade den inte gått lika långt som Svanens krav gör.
– Vi vill göra det enkelt för konsumenter att göra trygga val. Man ska inte behöv vara kemist för att välja sexprodukter som tar hänsyn till både hälsa och miljö. Det här är ett område där lagstiftningen inte hänger med i den snabba utvecklingen, så därför är miljömärkning ett effektivt hjälpmedel, säger Sara Bergman, hållbarhets- och kriteriechef, på Miljömärkning Sverige.

Svanens krav ligger steget före både Kosmetikaförordningen och EU:s kemikalielagstiftning. Det innebär att även en del ämnen som inte är begränsade eller förbjudna i EU är det i Svanenmärkta produkter.

Kriterierna för Svanenmärkta sexprodukter innebär att varan ska hå genomgått en säkerhetsvärdering för att vara trygga för konsumenterna att använda. Parabener och andra ämnen som är misstänkt hormonstörande får inte finnas i produkten, liksom MI och andra konserveringsmedel som är klassade som allergiframkallande.

Svanenmärkningen innebär även ett förbud mot mikroplast i sexprodukten, samt ett krav på de ämnen som används inte får vara giftiga och ska vara lättnedbrytbara. Slutligen ställer Miljömärkning Sverige krav på att förpackningen ska vara resurssnålt utformad.

Än så länge är det endast det danska e-handelsbolaget Sinful som har sökt och uppfyllt kraven för Svanenmärkningen. Det är genom serien Kaerlig som Sinful numera säljer Svanenmärkta glidmedel, massageolja, och intimtvål.
– Det är väldigt välkommet att Sinful nu går i bräschen och lanserar Svanenmärkta glidmedel och massageolja, säger Sara Bergman, hållbarhets- och kriteriechef, på Miljömärkning Sverige.

En granskning som Kemikalieinspektionen presentade under 2017 visar att sexleksaker innehåller färre förbjudna kemikalier än andra produkter. Myndigheten granskade 44 sexleksaker från 16 olika företag, och det visade sig att det endast var två procent av de undersökta sexleksakerna som innehöll förbjudna kemikalier.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev