Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Nu kommer de första Svanenmärkta småhusen

Publicerad: 30 mars 2017, 11:03

Materialval, radon och energianvändning är några av kriterierna som måste uppfyllas när Svanen för första gången certifierar småhus.


Produktspecialister från Miljömärkning Sverige, som ansvarar för Svanen, har granskat Movehomes hus ur ett livcykelperspektiv. Alltifrån träet i takstolarna till spacklet i badrummen har kontrollerats för att se till att hustillverkaren lever upp till Svanens krav.

Movehomes hållbarhetschef Pernilla Enkler berättar för Aktuell Hållbarhet att projektet har pågått sedan i augusti förra året då man satte igång arbetet med att inventera produktionen för att se vilka justeringar som behövde göras för att leva upp till de Svanens kriterier.

– Det handlar ju om allt från materialval, till hur man mäter radon, hur entreprenörerna jobbar på plats och hur vi gör energiberäkningar. Lyckligtvis är Movehome ett tacksamt projekt eftersom det är utformat för att kunderna enkelt ska kunna gå in och göra val. Det gjorde att vi kunde låsa många av valen för att få dem godkända ur Svanen-perspektivet. Vi gjorde några justeringar av interiörvalen, vitvaror och liknande. Men annars har det mest handlat om interna processer, styrning, dokumentation, att säkra flödet och sådana saker, säger Pernilla Enkler.

Lina Rosengren

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.