Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Nu kommer de genmodifierade äpplena

Publicerad: 14 september 2012, 11:48

Ett kanadensiskt genteknikföretag har tagit fram ett gmo-äpple vars fruktkött inte blir brunt då det exponeras för luft.


Det är det kanadensiska genteknikföretaget Okanagan Speciality Fruit som tagit fram gmo-äpplet vars fruktkött inte blir brunt när det exponeras för luftens syre. Äpplet går under namnet Arctic apples och är på väg ut på den amerikanska marknaden i äppelsorterna Golden Delicious och Granny Smith. Det rapporterar Chemicalnet.se. De förändrade generna i Arctic apples minskar äpplenas produktion av enzymet polyfenoloxider – det enzym som färgar fruktköttet brunt. Tillverkarna hoppas att de nya äppelsorterna ska minska svinnet i äppelhanteringen.

Äpplena har emellertid stött på motstånd i USA, trots att inställningen till gmo här oftast är positiv och att det normalt inte behövs något godkännande från myndigheterna för gmo i livsmedel. Här är det istället de amerikanska äppelodlarnas branschförening som är emot de nya sorterna för att de kan komma att konkurrera med medlemmarnas odlingar av vanliga äppelsorter som blir bruna när man biter i dem.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News