Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Nu kommer de självlagande elnäten

Publicerad: 14 mars 2012, 11:09

Med nästa generations mobilnät – 4G – ska elnäten bli smarta nog att laga sig själva.

Ämnen i artikeln:

CleantechGreentechKth

Med hjälp av 4G kommer elnäten att bli självlagande. KTH har redan gjort ett antal simuleringar som visar att tekniken fungerar.

– När elen går, eller när det blir kortslutning i ett ställverk eller elnätstation, kommer information om detta att både skickas och analyseras automatiskt. Sedan korrigeras elavbrottet genom att elförsörjningen leds om via andra, fungerande delar av elnätet, säger professorn Lars Nordström i ett pressmeddelande från KTH.

Lars Nordström är delaktig i Innoenergy, ett forskningsföretag lett av KTH som är inriktat på arbetet med smarta elnät.

– Självklart kan det självlagande elnätet inte avlägsna nedfallna träd över elledningar, men tekniken kan lokalisera problemet och styra om elen så att strömlösa abonnenter får tillbaka sin el så snabbt som möjligt.

Han menar att de självlagande elnäten är ett exempel på konkret nytta med smarta elnät, eftersom den ökade automationen bidrar till billigare drift och underhåll. Nu är det dessutom extra lönsamt att investera i tekniken på grund av de lagstiftade straffavgifter som har tillkommit för elavbrott på längre än 24 timmar.

– Vi laborerar vidare med detta i flera projekt, både på Gotland och i Uppsala. Så en situation där tekniken kommer att användas i våra elnät ligger inte långt bort.

Tomas Tirén

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev