Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag05.06.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Nu kommer den första rättvisemärkta mobiltelefonen

Publicerad: 10 April 2013, 10:31

Nu lanserar ett holländskt företag den första rättvisemärkta smartphonen. I produktionsprocessen har man undvikit att använda konfliktmineraler, man har också ökat telefonens livslängd och sett till att den tillverkats under rättvisa produktionsförhållanden.


Svenska Dagbladet Näringsliv rapporterar att det Amsterdam-baserade företaget Fairphone snart lanserar världens första telefon framtagen under “rättvisa” förhållanden.

– Målet är att skapa en telefon som orsakar minsta möjliga skada på miljö och människor. Vi vill visa elektronikbranschen att det faktiskt är möjligt att tänka nytt, och vi vill erbjuda ett rättvist alternativ till de kunder som efterfrågar det, säger Tessa Wernink, kommunikationschef på Fairphone.

Till skillnad från exempelvis kläd- och livsmedelsbranschen har mobiltillverkarna levt i en skyddad tillvaro. Trots att man gör stor åverkan på miljön och ofta bryter mot mänskliga rättigheter har produktionsvillkoren sällan granskats.

– Tidigare avsade sig branschen sitt ansvar med hänvisning till att man inte kunde ta ansvar så långt tillbaka i leverantörskedjan, men efter påtryckningar från organisationer och konsumenter har man nu insett att man inte kan ignorera problemet, säger Tessa Wernink.

Ett av problemen, som organisationen Fair trade center lyft fram i en rapport, är användandet av så kallade konfliktmineraler. Det handlar främst om de tre grundämnena tenn, tantal och wolfram. En stor del av brytningen sker i Demokratiska republiken Kongo som befinner sig i ett blodigt inbördeskrig, som till stor del bekostas av intäkterna från mineralbrytningen.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.