Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

onsdag19.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Nu kommer den genmodifierade potatisen

Publicerad: 4 mars 2010, 13:18

För första gången på tolv år tillåter EU genmodifierade matgrödor. EU sätter vinstintressen före människor, menar kritiker.


Ämnen i artikeln:

JordbrukEuGmo

The Guardian rapporterar att EU har godkänt odling av en genmodifierad potatis, Amflora, som utvecklats av tyska BASF. Enligt tidningen var det första gången på tolv år som EU gav grönt ljus till att odla en genmodifierad matgröda.

Samtidigt som EU beslutade godkänna Amflora-potatisen beslutade man att tillåta tre genmodifierade majsprodukter från amerikanska Monsanto att användas som livsmedel. Majsprodukterna fick emellertid inte godkänt för odling inom EU.

Amflora. En genmodifierad potatis som nu godkänts för odling i EU. Foto: BASF.

Kritiker menar att EU-kommissionen i och med beslutet sätter företagens vinstintresse före allmänhetens hälsa. I ett uttalande till The Guardian säger emellertid EU:s hälsokommissionär, John Dalli, att EU bara vägleds av vetenskapen i sitt beslut.

BASF själva skriver i ett pressmeddelande att de är glada att Amflorapotatisen nu fått godkänt och kan börja odlas i Europa.
– Efter att ha väntat i mer än 13 år är vi glada övera att EU-kommissionen har godkänt Amflora. Vi hoppas att det här beslutet blir en milstolpe för framtida innovativa produkter som kommer att främja ett konkurrenskraftigt och hållbart jordbruk i Europa, säger styrelsemedlemmen Stefan Marcinowski på BASF.

Ansökan om EU-godkännandet av Amflora-potatis gjordes från BASF i Sverige 1996.

Jon Rohne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

JordbrukEuGmo

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.