Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag26.02.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Nu kommer den nya giftfria båtbottenfärgen – som funkar

Publicerad: 23 September 2011, 09:18

Effektiv båtbottenfärg behöver inte bygga på att färgen läcker gift. Forskare vid Göteborgsuniversitet har hittat en ny smart metod för att få havstulpaner att släppa från båtarna.


Ämnen i artikeln:

BåtbottenfärgHav

Hittills har de flesta försök med giftfri båtbottenfärg blivit fiaskon. Det enda som hittills tycks ha fått de envisa havstulpanerna att släppa fästet från bådarnas bottnar har varit olika former av gifter som läckt från färgen, och som samtidigt skadat andra vattenlevande organismer.

Nu har forskare vid Göteborgs universitet ändå kommit på en ny smart metod att blanda en båtbottenfärg som stöter bort havstulpanerna. Metoden går ut på att blanda i molekyler som havstulpanerna inte klarar av att växa på. Resultatet har nyligen publicerats i den vetenskapliga tidskriften Biofouling.

Forskarna
är verksamma vid institutionen för cell- och molekylärbiologi och de har specialstuderat havstulpanernas biologi och riktat in sig på ett känsligt skede i havstulpanernas livscykel.
– När nyblivna vuxna havstulpaner försöker tränga sig igenom färgskikten för att få en fast växtplats är den extremt känslig för vissa molekyler kallade makrocykliska laktoner, som normalt produceras av vissa svampliknande bakterier, säger professor Hans-Björne Elwing.

Båtbottenfärgen
som utvecklats av Elwing och hans forskarkollegor gör att havstulpanlarverna först koloniserar båtbotten på ett normalt sätt. Men då de övergår till vuxen ålder och försöker etablera en fast kontakt med ytan så lossnar den från botten.
– Med denna upptäckt som grund har vi lyckats utforma färger med nya bindemedel som helt stänger av läckaget av de makrocykliska laktonerna i den marina miljön. Dessutom behövs bara spårmängder av makrocykliska laktonerna i färgen för att ge full effekt mot havstulpaner. Vår metod bygger på att färgen blir mer effektiv ju mindre gift som läcker ut i miljön, säger professor Hans-Björne Elwing.

Jon Rohne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

BåtbottenfärgHav

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.