Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Nu kommer den nya klimatmärkningen

Publicerad: 15 juni 2010, 08:02

Sedan i tisdags kan livsmedel klimatmärkas i Sverige. Först ut är utvalda växthusgrönsaker och mjölk. Förutom krav på utsläpp och energianvändning ställer märkningen krav på djurhållning, socialt ansvar och användningen av bekämpningsmedel.


Ämnen i artikeln:

JordbrukKlimatmärkning

För två veckor sedan presenterades reglerna i den klimatcertifiering av livsmedel som Krav har utvecklat i samarbete med Svenskt sigill och en rad andra företag, branschorganisationer och andra aktörer. Idag träder reglerna i kraft – men arbetet med certifieringen har pågått i tre års tid.
– Om vi tittar på de totala utsläppen i världen så kan man räkna med att matkonsumtion – alltså allt vi äter med hela kedjan med transporter och avfallshantering – ligger mellan 25 till 35 procent av alla utsläpp. Om vi vill komma till stora utsläppsminskningar som vi faktiskt måste göra för att klara klimatmålen så kan vi inte lämna matkedjan obemärkt, säger SIK-forskaren Christel Cederberg som varit med och tagit fram certifieringen till SR Ekot nu på morgonen..

De Svenskt Sigill-varor som klarar klimatmärkningens krav kommer att få en extra märkning, medan KRAV kommer att införa klimatkraven i sin generella standard.

Reglerna för miljömärkningen är breda och stöller krav på mycket annat än sådan som är direkt kopplat till klimatpåverkan.

Här är några av klimatmärkningens krav:

- Förbättrad energianvändning inklusive energikartläggning, energieffektivisering, minskad användning av fossil energi samt 100 procent förnybar el.
- Förbättrade transporter och maskinanvändning.
- Förbättrad köldmedia.
- Förbättrad gödselhantering.
- Begränsad användning av bekämpningsmedel.
- Begränsad användning av kväve.
- Begränsad påverkan på biologisk mångfald.
- Krav på god djurskötseln (till exempel rörande utevistelse och foder).
- Krav på socialt ansvarstagande (arbetsmiljö, diskriminering etc).

Anders Danielsson

Ämnen i artikeln:

JordbrukKlimatmärkning

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.