Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Nu kommer den smarta trottoaren

Publicerad: 29 mars 2017, 11:57

Idén om att göra el av människors rörelser har fascinerat många. Ett företag som nu gör verklighet av idén är Pavegen, som har skapat mjuka plattor som kan användas som gatubeläggning och som genererar energi när man går på dem.


Ämnen i artikeln:

Hållbara Affärer

Företaget Pavegen har skapat mjuka plattor som kan användas som gatubeläggning och som genererar energi när man går på dem. Än så länge har plattorna använts på cirka 150 platser i världen. Det största projektet är ett kvarter i Washington där 10 000 fotgängare dagligen kommer att bidra till elförsörjningen i kvarteret genom att gå på Pavegen-plattor. Aktuell Hållbarhet ringde upp Henry Holmes, Live Executive på företaget, för att höra lite mer om tekniken fungerar.
– När du går på plattan så konverteras den rörelseenergin från varje steg du tar till elektricitet. En person som går på en platta producerar 5w. Det är inte så mycket men om du installerar plattorna i ett shoppingcenter eller på en shoppinggata där det kanske går flera tusen människor under en dag så blir det ganska mycket energi som alstras, säger Henry Holmes.

För närvarande funderar företaget över hur de kan koppla applikationer till plattorna för att göra människor medvetna om att de genererar energi och öka miljömedvetenheten.
– I framtidens städer så kommer individer att få poäng för den energi de får när de kliver på plattorna. Poängen kommer man sedan att kunna lösa in i en ”energy conecpt store” där det finns produkter eller tjänster från hållbara företag som vill nå ut till konsumenter. Man kan också tänka sig att man byter in dem till koncertbiljetter eller liknande, säger Henry Holmes.

I år kommer Pavegens plattor att installeras under världsutställningen i Kazakstan där temat är ”framtidens energi”. Man har även flera andra projekt på gång. Men när vi kommer att få se plattorna i Sverige vet inte Henry Holmes
– Det beror på. Vi måst hitta rätt företag att samarbeta med och rätt location där det är mycket folk i rörelse.

Lina Rosengren

Ämnen i artikeln:

Hållbara Affärer

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.