lördag1 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Nu kommer det nya skräckscenariot

Publicerad: 25 november 2009, 11:45

”Köpenhamnsdiagnosen” är den största vetenskapliga överblicken sedan IPCC-rapporten 2007. Och den är dystrare än någonsin.

Ämnen i artikeln:

Cop 15Forskning

JR

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se


En ny sammanställning av världens klimatforskning, kallad "Copenhagen Diagnosis", hävdar författarna att planetens medeltemperatur kan komma att öka med hela 7 grader under det kommande århundradet.

En sådan ökning skulle givetvis få förödande konsekvenser – med havsnivåökningar på uppemot två meter och utslagning av en rad djur- och växtarter. Studien ger helt enklet stöd till de absolut värsta scenarierna i IPCC-rapporten som kom 2007.

Enligt
rapportens författare, varav många också låg bakom IPCC-rapporten 2007, kan rapporten ses som en slutgiltig vetenskaplig vädjan till alla de klimatförhandlare från 193 länder som samlas om två veckor i Köpenhamn.
– De måste känna till den nakna sanningen om global uppvärmning och de exempellösa risker vi står inför, säger Hans Schellnhuber som är chef på tyska Postdam Institute for Climate Impact Research till nyhetsbyrån AFP.

I rapporten konstaterar också forskarna att koldioxidutsläppen från användningen av fossila bränslen var 40 procent högre 2008 jämfört med 1990.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev