lördag28 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Nu kommer EU:s koldioxidskatt

Publicerad: 14 april 2011, 07:12

I dag väntas EU-kommissionen presentera ett förslag till obligatorisk koldioxidskatt för alla medlemsländer.

Ämnen i artikeln:

EuKoldioxidskattLena Ek

Förslaget har i stora delar redan läckt ut och väckt blandade reaktioner. Svenska EU-parlamentarikern Lena Ek (C) välkomnar skatten.
– EU tar nu de första stapplande stegen mot en grön skatteväxling. Koldioxidskatt är en hörnsten i smart klimatpolitik. Det ska kosta att släppa ut, samtidigt som vi ska uppmuntra miljövänliga bränslen. Att kommissionen har föreslagit att hållbara biobränslen ska befrias från koldioxidskatt är därför väldigt bra, säger Lena Ek i en kommentar till Miljöaktuellt.

Syftet är att skatten ska bidra till att EU ska kunna nå sina klimatmål till 2020. Skatten införs på områden som inte omfattas av utsläppsrättshandeln och berör därför transporter och uppvärmning. Den föreslagna miniminivån för skatten är 20 euro per ton bränsle.

Kortfattat kan man säga att förslaget styrs av två riktlinjer:

- Beskattningen ska vara bränsleneutral. Från att beskattningen har baserats på volym styrs den över till energiinnehåll och utsläppen av koldioxid.
- Direktivet skapar ett ramverk för att sätta ett pris på de koldioxidutsläpp som inte är inkluderade i handeln med utsläppsrätter.

Lena Ek anser att det här är rätt typ av styrmedel.
– Jag är mycket nöjd med att kommissionen tydligt pekar på behovet av starka styrmedel även i sektorer som inte finns med i handeln med utsläppsrätter. För Europas konkurrenskraft behövs generella och långsiktiga styrmedel som ligger så nära marknaden som möjligt, inte fler riktade stöd och subventioner.

Sverige är ett av endast fyra länder i EU som redan har koldioxidskatt och enligt Lena Ek har det haft effekt.
– Som ett resultat ligger vi nu långt före resten av Europa på områden som till exempel fjärrvärme. Eftersom miljöproblemen inte stannar vid gränserna är detta en typisk fråga där EU behöver agera, säger hon.

Reaktionerna på skatteförslaget är blandade i Europa och alla är inte lika positiva som Lena Ek. Enligt nyhetssajten Euractive funderar Storbritanniens regering att använda veto mot förslaget.
– Utan att säga att vi tänker döda förslaget helt och hållet är det högst sannolikt att vi kommer att blockera det, säger en diplomatkälla till Euractive.

Anders Danielsson

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev