Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Nu kommer lastbilsdäcket med inbyggt mikrochip

Publicerad: 4 januari 2012, 10:24

Goodyear lanserar företagets första lastbilsdäck med inbyggt mikrochip – vilket ska minska stilleståndstiden, förbättra däckhanteringen och öka säkerheten.


Det nya trailerdäcket Goodyear Regional RHT II RFID 435/50R19.5 har ett inbyggt mikrochip med gränssnitt till Goodyears webbaserade däckhanteringsprogram FleetOnlineSolutions. Mätarna för däcktryck och mönsterdjup är anslutna till samma system via bluetooth, och deras avläsningar registreras automatiskt för däcket, skriver Goodyear i ett pressmeddelande.

Chippen byggs in i däcken redan på fabrik, där de också programmeras med en unik kod. Med hjälp av en handburen skanner kan man snabbt identifiera däcken, istället för att man som tidigare använder märkningar på sidoväggarna, som ofta är svårlästa på grund av smuts eller nötning.

– Förut hade varje däck en sexsiffrig identitetskod som man läste på sidoväggen. Det tog tid och risken för misstag var stor. Nu går det snabbt och med RFID är felrisken eliminerad. Med de nya däcken stämmer alltid alla uppgifter som matas in i datorn, säger Bart van Rens, fleet control manager för Ewals, som har provat de nya däcken.

En annan fördel är att de nya däcken är mycket lättare att spåra vid stöld. Och eftersom chippet är inbyggt, så går det inte att avlägsna utan att däcket förstörs.

Tomas Tirén

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.