Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag04.03.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Nu kommer nya eldrivna Saab

Publicerad: 13 Februari 2014, 08:29

De ser utvändigt ut som Saab 9-3, men låter i stort sett ingenting. Snart rullar de till Kina.


Ämnen i artikeln:

Saab

Snart börjar produktionen av elbilar i Saabs gamla anläggningar i Trollhättan. Ett antal bilar ska färdigställas till en testflotta som ska levereras till Kina senare i vår eller sommar, uppger Trollhättans tidning. Arbetet med att tillverka karosser har redan börjat och inom några veckor börjar monteringen av bilarna.
– Testflottan ska levereras under andra kvartalet och innan det ska de skeppas. Det tar tid, och det tar även tid att bygga, säger Mattias Bergman som är vd på Nevs till Trollhättans tidning.

Nevs är det företag som köpte delar av Saabs konkursbo och nu driver elbilsutveckling i den gamla Saab-fabriken i Trollhättan. Bakom bolaget står ett internationella konsortium med både svenska och kinsesiska intressen. Bilarna produceras under varumärket Saab.

De nya elbilarna drivs av batterier som är utvecklade och producerade av Nevs . De bygger på Saabs modell 9-3. Den synliga skillnaden är enligt Mattias Bergman att saknar avgasrör, men den största olikheten är kanske ljudet.
– Vid låg hastighet är bilarna helt tysta, vid högre hör du friktionsljud på vägbanan. Några detaljer skiljer interiört, säger Mattias Bergman till Trollhättans tidning.

Miljöaktuellt, redaktionen

Ämnen i artikeln:

Saab

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.