Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Nu kommer Porsches suv som hybrid

Publicerad: 25 februari 2010, 14:25

Det är ingen snåljåp, Porsches suv Cayenne som nu kommer som parallellhybrid. Men 0,82 liter per mil och 193 gram koldioxid per kilometer är betydligt bättre siffror än föregångarnas.


Ämnen i artikeln:

CleantechMiljöteknikGreentechLaddhybriderForskningIngenjör

Det pratades om bilen redan 2007. Men på bilsalongen i Genève blir det premiär för Porsche Cayenne i hybridutförande. Modellen, Cayenne S Hybrid, har en 3-liters V6:a på 333 hästkrafter som assisteras av en elmotor på 47 hästkrafter. Den samlade effekten är 380 hästkrafter och ett vridmoment på max 580 Nm vid 1.000 varv per minut. Arrangemanget ska ge bilen samma prestanda som den har i V8-utförandet Cayenne S.

Hybridsystemet i Cayenne styrs av en ”Hybrid Manager” som gör det möjligt att använda enbart elmotor eller enbart förbränningsmotor eller båda tillsammans. Vid ren eldrift kan bilen köras i 60 kilometer i timmen. Förbränningsmotorn kan stängas av i farter upp till 156 kilometer i timmen och kopplas bort från drivlinan i ett så kallat ”sailing mode”.

Bränsleförbrukningen i Cayenne S Hybrid är 8,2 liter per 100 kilometer. Miljöbilsklassningen är en bit bort, utsläppen av koldioxid hamnar på 193 gram koldioxid per kilometer. Cayenne S Hybrid är en av sammanlagt fem nya Cayenne-modeller som lanseras under våren. Jämfört med de nya modellerna har bränsleförbrukningen sänkts med 23 procent, enligt Porsche. Bilarna börjar säljas 8 maj.

När Porsche talade om hybrider 2007 visades en prototyp av Cayenne upp. Bilen rapporterades då kunna sänka bränsleförbrukningen från 12,9 liter per 100 kilometer till 9,8 liter. Porsche uppgavs då inte vara nöjda utan ville arbeta vidare med målet att nå under 9 liter per 100 kilometer. Redan då spekulerades det i att hybridutförandet skulle få vänta till nästa generation av Cayenne.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.