Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Nu kommer rymdduschen som skonar klimatet

Publicerad: 7 november 2013, 12:09

Malmö stad har köpt in energisnåla duschar som utvecklats med nanoteknik från Nasa.


Med de nya duscharna går det bara åt fem liter vatten för en dusch som annars skulle ha behövt 75 liter vatten. Samtidigt sparar duschen energi eftersom det använda varma duschvattnet, som rinner ut i golvbrunnen, renas direkt och leds upp i duschen på nytt – då är vattnet redan uppvärmt, skriver SVT.

Efter att ha testat dem på kallbadhuset i Malmö en tid, har kommunen bestämt sig för att köpa in sex duschar till ett LSS-boende.
-Flera av de boende duschar ofta och länge för att det verkar lugnande på flera av dem. Därför ser vi detta som en första plats där vi kan göra stora besparingar. Framöver kan det bli aktuellt att köpa in fler, säger Ted Lindsjö på Malmö stadsfastigheter till SVT.

Bakom tekniken står den 24-årige industridesignern Mehrdad Mahdjoubi vid Lunds Tekniska Högskola.

Malmö stads mål är att sänka energianvändningen med 50 procent. Inköpet av de nya duscharna är ett steg i den riktningen. Det enda som är oklart är hur bytet av duschfilter ska gå till.
– Filtren måste bytas varannan månad och frågan är om kommunen ska organisera det själv eller om vi ska upphandla den tjänsten, säger Ted Lindsjö på Malmö stadsfastigheter till SVT.

Alexandra Scott

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.