Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Nu kommer smarta kylen som ska minska butikernas matsvinn

Publicerad: 7 november 2018, 14:15

Foto: Pxhere

Ett nytt smart kylskåp ska hjälpa svenska livsmedelsbutiker att minska matsvinnet.


Karma är en svensk app som fungerar som en marknadsplats där restauranger, caféer och matbutiker kan sälja osålda varor till ett lägre pris direkt till konsumenter.

Ett problem för många livsmedelsbutiker har dock varit att de saknar ett naturligt ställe att lagra och lämna ut de varor som kunderna beställt via appen. Men nu har Karma, i samarbete med Electrolux, utvecklat en smart kyl som ska fungera både som lagringsplats och upphämtningsplats för osålda matvaror. Konsumenten som beställt varor från en butik via Karma-appen får en QR-kod skickad till sig. Koden används sedan för att låsa upp den smarta kylen i butiken och hämta upp sin vara. Innan kunden lämnar butiken måste varan visas upp i kassan.

Under tisdagen lanserades en testversion av kylskåpet på Ica Kvantum i Liljeholmen. Kunder som använder Karma-appen kan hämta sina matvaror där fram till den 31 december.

Lina Rosengren

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.