måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Nu kommer Sortify

Publicerad: 11 januari 2010, 12:21

Den digitala musiktjänsten Spotify har varit minst sagt framgångsrik det senaste året. Frågan är nu om källsorteringslösningen Sortify blir lika populär.

Ämnen i artikeln:

MiljöteknikInnovation

JR

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se


Det hoppas i varje fall innovatörerna Victoria Soudavnaya och Stefan Strömbäck som kom på idén till Sortify hemma vid köksbordet i Boden våren 2008. Med stöd från Uminova och Almi utvecklade de Sortify från ritning, via prototyp till färdig produkt. Nu lanseras lösningen genom det nybildade företaget Återvinningslösningar i norr AB.

Sortify är en soptunna med fyra kärl att placeras i trånga offentliga miljöer som idag bara rymmer vanliga soptunnor. Victoria Soudavnaya menar att Sortify fyller en funktion då kraven på källsortering hela tiden ökar och att det inte finns många lösningar för offentliga utomhusmiljöer som gator, torg, grönområden eller andra tätbebyggda områden.

Redan nu har ett flertal kommuner i norr, Piteå, Luleå, Skellefteå, Gällivara, Kiruna och Haparanda bestämt sig för att testa källsorteringstunnan. På söndag åker Victoria Soudavnaya och Stefan Strömbäck på en veckolång presentationsturné söderut.
– Vi börjar i Sundsvall och fortsätter söderut. Hittills har vi bokat möten med 23 kommuner, men vi hoppas att få träffa ännu fler, säger Victoria Soudavnaya.

Victoria Soudavnaya
berättar att gensvaret från kommunerna hittills varit överväldigande.
– Just nu pågår tester för fullt. Kommunerna vill förstås utvärdera hur människor reagerar på tunnorna. Om de verkligen sorterar avfallet som tänkt, säger hon.

Slutligen måste vi fråga om namnet. Namnet Sortify för osökt tankarna till musiktjänsten Spotify. Finns det något samband här?
– Absolut inte. Vi har slagit samman orden "sortera" och siffran "fyra" – "sortera i fyra" – därav namnet Sortify. Om det liknar något annat namn så kommer det sig av en slump.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev