Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Nu köper oljeföretagen koldioxid

Publicerad: 7 april 2010, 10:35

Nu finns ett nytt användningsområde för mänskligt utsläppt koldioxid. Att pumpa ner den i marken för att få ut ännu mer olja.


Ämnen i artikeln:

Koldioxid

Det är tidningen New Scientist som rapporterar om amerikanska oljeföretag som pumpar ner koldioxid i gamla oljefält för att på så sätt få ut den sista oljan. Olja som inte går att få ut på andra sätt.

Hur märkligt det än kan låta så betalar oljeföretagen redan idag olika industriföretag för att få använda deras utsläppte och insamlade koldioxid. New Scientist betonar att syftet inte på något sätt är altruistiskt. Komprimerad koldioxid används för att tillsammans med vatten pumpas ner i sinande oljekällor för att spola fram olja som annars inte skulle kunna pumpas upp. Resultatet blir emellertid att den nedpumpade koldioxiden stannar i marken. New Scientist hävdar till och med att olja producerat på detta sätt kan ha ett negativt utsläpp av koldioxid – det vill säga att produktionen minskar koldioxidutsläppen mer än vad den bidrar till.

New Scientist berättar om oljeföretaget Denbury Resources i Texas som nästa månad bygger klart sin 400 kilometer långa pipeline. Pipelinen ska transportera utsläppt koldioxid från en kemikaliefabrik i Louisiana till oljeföretagets oljefält utanför Houston i Texas. Denbury Resources köper också koldioxid från ett kolkraftverk där man konverterar kol till syntesgas, som är mindre förorenande. Den köpta koldioxiden ska sedan pumpas ner i företagets sinande oljekällor för att pressa fram de sista dropparna olja.

Företagets
chef, Tracy Evans, säger också till New Scientist att man planerar att slopa vattnet och enbart använda koldioxid för att spola fram olja.
– För varje fat olja vi får fram, återför vi en likvärdig mängd koldioxid till marken.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

Koldioxid

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.