Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

”Nu lanserar regeringen en strategi för hållbar konsumtion”

Publicerad: 17 september 2016, 07:54

Per Bolund Finansmarknadsminister Konsumentminister Biträdande Finansminister Statsråd Finansdepartementet

Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

DEBATT Strategin ska underlätta för konsumenterna att göra klimatsmarta och mer miljövänliga val, skriver konsumentminister Per Bolund (MP).


Ämnen i artikeln:

Per Bolund

Utsläppen från vår konsumtion ökar. Redan den 8 augusti i år inträffade Earth Overshoot day, den dag då mänskligheten hade konsumerat de naturresurser jorden producerar på ett år. Det var fem dagar tidigare än året innan. Samtidigt växer intresset för att konsumera hållbart. Försäljningen av rättvisemärkta och ekologiska varor fortsätter att öka och Sverige är på väg att bli det land i världen med störst andel ekomat.

Men det är inte bara vad vi konsumerar som förändras, utan också hur vi gör det. Delningsekonomin växer kraftigt, pådrivet av digitaliseringen som gör det lättare för oss konsumenter att låna, byta och hyra varor och tjänster.

För att stödja och driva på den här utvecklingen lanserar regeringen en strategi för hållbar konsumtion. Strategin innehåller en mängd förslag som ska underlätta för oss konsumenter att göra klimatsmarta och mer miljövänliga val.

• Kunskapen om hållbar konsumtion ska öka

Samtidigt som allt fler vill konsumera hållbart visar undersökningar att vi inte alltid vet hur vi ska bära oss åt. Regeringen vill därför ge Konsumentverket i uppdrag att inrätta ett forum för miljösmart konsumtion. Forumet ska samarbeta med forskare, företag och det civila samhället med att sprida goda exempel och ta fram lösningar för hur konsumtionen kan bli mer hållbar. Forumet ska också erbjuda expertis om nudging, det vill säga hur man med enkla beteendevetenskapliga metoder kan hjälpa människor att handla mer hållbart. Konsumentverket ska dessutom få i uppdrag att underlätta undervisningen om hållbar konsumtion i skolan.

• Våra resurser ska användas mer effektivt

I dag slänger vi alltför ofta sådant som kläder, skor och vitvaror, trots att de skulle kunna fortsätta användas om de bara hade lagats. Ibland kan det dessutom vara dyrare att laga en vara än att köpa en ny. Vi behöver ändra de ekonomiska signalerna. I budgetpropositionen föreslås därför ett skatteavdrag för reparationer av kylskåp, tvättmaskiner och andra vitvaror i hemmet. Dessutom sänks momsen så att det blir billigare att reparera cyklar, skor och kläder.

Allt fler företag förändrar sina affärsmodeller så att resurserna används på ett smartare sätt. Det kan handla om att hyra ut delar av sortimentet, erbjuda reparation av varor och använda återvunnet material vid tillverkningen. Det är inte bara positivt för miljön utan också ofta mer lönsamt för företagen. Regeringen vill göra det ännu lättare att återanvända och har tillsatt en utredning om cirkulär ekonomi som ska lämna förslag till våren.

• Delningsekonomin ska främjas

Det pågår en mindre revolution i hur vi ser på ägande. För allt fler är det viktigare att kunna använda en vara än att äga den, vilket är grunden för den växande delningsekonomin. Många vill till exempel hellre ha hjälp med att sätta upp en tavla än att äga själva borrmaskinen eller ha tillgång till bil genom en bilpool och därmed slippa ansvar för besiktning, underhåll och annat som ägandet av en bil för med sig. Det här är en utveckling som regeringen vill stödja. En utredning har därför tillsatts som arbetar med att ta fram förslag på hur delningsekonomin kan främjas.

• Satsningar ska göras i de största utsläppssektorerna

Vårt boende, det vi äter och vårt resande står för mer än 80 procent av utsläppen från den privata konsumtionen. Regeringen fokuserar på de största utsläppssektorerna genom en rad åtgärder. I höstens budgetproposition föreslås ökade satsningar på kollektivtrafik och cykling. Ett bonus-malus-system tas fram, där bilar som smutsar ner mer får betala högre skatt medan miljövänligare bilar får en bonus. Regeringen ökar även stödet till internationella klimatåtgärder och verkar inom EU för att skadliga kemikalier ska fasas ut och att den cirkulära ekonomin ska fortsätta växa.

Det ska vara lätt att göra rätt som konsument, företag som driver den hållbara utvecklingen framåt ska gynnas och från politiskt håll ska vi ta fram bättre styrmedel för ett hållbart samhällsbygge. Genom att arbeta för en hållbar konsumtion bygger vi grunden för ett grönt och modernt samhälle.

Per Bolund, konsumentminister (MP)

____________

Läs fler debatter på Aktuell Hållbarhet.

Ämnen i artikeln:

Per Bolund

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.