Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

måndag14.06.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Nu ligger solseglet i omloppsbana

Publicerad: 31 januari 2011, 05:00

NanoSail-D blev den första rymdfarkosten med solsegel att lägga sig i omloppsbana runt jorden. Men det krävdes lite tur för att NASA skulle lyckas.


Ämnen i artikeln:

CleantechTeknikMiljöteknikGreentechForskningIngenjör

NanoSail-D har tillbringat en och en halv månad fast i moderskeppet FASTSAT (Fast, Affordable Science and Technology SATellite) som lyfte i november förra året. 650 kilometer ovan jord var det tänkt att sonden skulle släppas ut i en egen omloppsbana med solseglet som energikälla. Men något gick fel och NanoSail-D fastnade.

– Vi kunde inte komma ur FATSAT. Det var hjärtskärande – ännu ett misslyckande i den långa och besvärliga solsegelshistorien, säger Dean Alhorn på Marshall Space Flight Center till Physorg.com.

Solseglet satt fast och i takt med att veckorna gick så började forskarna tappa hoppet om att projektet skulle kunna fullbordas. Men den 17:e januari hände något oväntat. Av skäl som NASA:s ingenjörer fortfarande inte förstår så tog sig sonden loss på egen hand. Och blev därmed världens första solsegelfarkost att ligga i omloppsbana kring jorden.

Nu ska NASA studera hur farkosten kan användas för att avlägsna rymdskräp och gamla satelliter från sina omloppsbanor. NanoSail-D kommer att brinna upp i atmosfären om cirka 120 dagar.

Tomas Tirén

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.