Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Nu ljusnar det kring Amazonas

Publicerad: 8 december 2009, 05:43

Allting är inte mörker i Sydamerika. Amazonas kan faktiskt räddas.

Ämnen i artikeln:

SkogCop 15

Brasilianska regeringens ansträngningar, tillsammans med en omsvängning i marknadsläget bör kunna rädda regnskogen och samtidigt minska koldioxidutsläppen i Brasilien.

Det menar flera forskare i en artikel från The Policy Forum (mera nedan) som arbetar på Woods Hole Research Center, Instituto de Pesquisa Ambiental da Amazonia (IPAM), Universidade Federal de Minas Gerais, Aliança da Terra, Environmental Defense Fund, University of Florida, Universidad Rey Juan Carlos och Universidade Federal do Pará.

Enligt studiens ledare Daniel Nepstad, forskare vid Woods Hole Research Center kommer marknadskrafterna och den politiska viljan i Brasilien att samverka till en aldrig tidigare skådad möjlighet att få slut på avverkningen i Amazonas, medan 80% av skogen faktiskt står kvar.

Brasilien har minskat avverkningen med 64% sedan 2005. Denna anmärkningsvärda prestation blev möjlig genom att regeringen slog till mot olika illegala aktiviteter i området. Boskaps- och sojabönindustrin drogs tillbaka från skogen, samtidigt som man ökat trycket för att utesluta de företag som skövlar skogen från soja- och köttmarknaden. Brasilien skulle kunna bygga vidare på detta för att få skogsskövlingen att upphöra helt år 2020.

Samtidigt kommer det att behövas ytterligare ekonomiska medel för att uppnå detta. Forskarna uppskattar att det behövs från 6,5 till 18 miljarder dollar mellan 2010 och 2020 för att få slut på avverkningen, vilket samtidigt skulle resultera i en minskning av hela jordens koldioxidutsläpp med mellan 2 och 5 %. Bland annat måste man börja stödja en livsföring för de skogslevande folken som inte tär på skogen. Samtidigt måste man hitta och belöna ansvarskännande boskapsuppfödare och bönder, förbättra genomdrivandet av miljölagarna och investera i skötseln av det skyddade området.

För detta har forskarna använt en ekonomisk modell av Amazonasområdet som tar hänsyn till värdet av böndernas och boskapsfarmarnas uteblivna vinsterna. Modellen tar med den bästa information som finns om jordmån, vägar och produktionskostnader för att man ska kunna förstå den ekonomiska logik som driver skogsavverkningen i Amazonas.

Brasilien
har visat sig vara en av världens mest framstående länder när det gäller att uppfylla sänkningar av utsläpp av växthusgaser, enligt avtal i klimatöverenskommelser med FN. I december 2008 bestämde landet att man skulle minska skogsavverkningen till 20 % av dess tidigare värden fram till år 2020 och landets position i köpenhamnsförhandlingarna denna vecka skulle kunna bli progressivare.

Brasilien
påstod länge att det var de rika länderna som var tvungna att leda utvecklingen mot att hitta en lösning på klimatförändringen. Nu är det istället Brasilien som tar ledningen.

Har du aldrig hört talas om The Policy Forum? Det hade inte jag heller, så läs mer på: www.globalpolicy.org/component/content/article/212/45385.html

Jörgen Städje

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev