Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag11.07.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Nu minskar PCB och DDT-halterna i unga

Publicerad: 14 Januari 2011, 09:01

Halter av miljögifterna PCB och DDT har funnits i svenskar långt efter att de förbjöds på 1970-talet. En ny studie av unga män från Naturvårdsverket tyder emellertid på att halterna har minskat kraftigt de senaste tio åren.


SR Ekot rapporterar idag om en ny studie genomförd av Naturvårdsverket som visar att halterna av miljögifterna PCB och DDT minskat med omkrint två tredjedelar hos unga män under 2000-talet. Studien har gjorts på unga män som mönstrade till militärtjänsten. Vid fyra tillfällen under en tioårsperiod har man tagit urin- och blodprover för att se hur halterna av miljögifter förändrats.
– Det är en positiv trend och halterna är väldigt låga, säger Britta Hedlund på miljöövervakningsenheten till SR Ekot.

Den stora minskningen gäller just PCB och DDT, men också halterna av andra miljögifter, som ftalater, har minskat. Här är man emellertid rädd för att de ersätts av andra kemikalier med okänd effekt. Ett annat orosmoln som rapportförfattarna ser är fluorföreningar som finns i regntäta skor – dessa sprids i luften och sjunker till marken vid kallt klimat. Det har gjort att man hittat de högsta halterna av fluorföreningar hos inuiter på Grönland och i isbjörnar.

Jon Rohne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.