Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Nu ökar Estland produktionen av oljeskiffer

Publicerad: 4 november 2010, 09:58

Estland är redan världsledande på marknaden för miljöskadligt oljeskiffer. Nu planerar man att öka produktionen ytterligare.


Hantering av oljeskiffer har som de flesta vet en rad allvarliga miljöproblem. Enligt SR Vetenskapsradion planerar nu Estland att öka sin produktion av skifferolja.

Estland är redan världsledande på oljeskiffer. Här finns till exempel dagbrottet vid Narva nära den ryska gränsen som täcker en yta nästan lika stor som Stockholms kommun. Täcket av skiffer är tunnt, bara tre meter tjockt, och Vetenskapsradion berättar att man måste spränga och gräva 20 meter jord, grus och sand för att komma åt skiffern.

Oljeskiffer i Estland. Foto: Mark A. Wilson/ Wikipedia Commons

Estlands oljeskiffer eldas idag för att framställa elektricitet och idag produceras 90 procent av all el i landet av oljeskiffer. Just nu bygger man också en oljefabrik som ska stå klar 2012. Där ska man producera 12 miljoner fat olja per år och det är här den stora tillväxten finns för oljeskiffer. Estland tror mycket på oljeskiffer i den framtida globala energianvändningen.
– Oljeskiffer är ett vädigt seriöst alternativ till råolja, säger Estlands näringsminister Juhan Parts till SR Vetenskapsradion.

Jon Rohne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.