fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Nu ökar takten – USA och Kina hakar på

Publicerad: 18 november 2009, 13:16

Vi kan fortfarande nå ett juridiskt bindande avtal. Det säger världens miljöministrar efter pre-cop. Nu stämmer också USA och Kina in i utfästelserna. Men kritikerna menar att det mest handlar om tomma deklarationer.

Ämnen i artikeln:

Cop 15

JR

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se


Efter president Obamas besök hos Kinas president Hu Jintao summerade de sina samtal i ett gemensamt utlåtande. Obama sa då bland annat att de båda "var överens om att arbeta mot ett framgångsrikt resultat i Köpenhamn." och att deras målsättninge inte är att bara nå fram till "delmål eller en politisk deklaration, utan snarare ett avtal som täcker alla de frågor som förhandlas, samt ett avtal som har direkt operationell effekt." Vidare menade de att en sådan omfattande överrenskommelse skulle vara ett viktigt steg framåt i arbetet med att få världen att samlas kring en lösning på klimatutmaningen".

USA:s och Kinas ställning börjar alltså mer och mer närma sig övriga världens. Då det så kallade pre-cop-mötet avslutades igår, där ett 40-tal miljöministrar träffades, gick till exempel Sveriges och EU-ordförandeskapets miljöminister Andreas Carlgren ut direkt och konstaterade att "världen behöver en samlad ambitilös och bindande överenskommelse".
– Jobbet måste göras nu, inte skjutas på framtiden. Uppgiften måste klaras i Köpenhamn. Mötet har bekräftat att vi vill åstadkomma en bindande överenskommelse med alla centrala delar och tydliga åtaganden för alla världens länder i Köpenhamn. Som ett resultat av Köpenhamnsmötet och med tydlig tidplan ska överenskommelsen överföras till juridisk form, säger Andreas Carlgren i en kommentar.

Under det förberedande Cop-mötet lade man ribban för de kommande förhandlingarnas målsättningar. Och ribban är fortsatt hög då målsättningen fortfarande uppges vara en heltäckande överenskommelse, med omedelbart genomförande, med tydliga riktlinjer och med klara tidsramar för att få ett juridiskt bindande regelverk på plats.

Också
den danska klimatministern, Connie Hedegaard, gick efter mötet ut och meddelade att man fortfarande siktade på "hela paketet".

Trots
de postiva språket mellan Obama och Jintao så har deras uttalanden kritiserats. Många menar att deras uttalande lämnar för mycket rum för olika tolkningar.
– Utlåtande lämnar en stort utrymme för tolkningar. Man kan tolka det som allt från "en riktigt ambitiöst klimatöverenskommelse" till "ännu en meningslös deklaration". Det verkliga avgörandet kommer vi fortfarande få se i Köpenhamn, säger Greenpeace klimatkampanjchef i Kina, Ailun Yang, till nyhetsbyrån AFP.

Många kritiker konstaterar också att USA, trots positiva uttalanden tillsammans med Kina, fortsätter att bromsa förhandlingarna. Frankrikes miljöminister Jean-Louis Borloo sa till exempel i veckan till nyhetsbyrån Reuters att USA:s problem med att besluta hur mycket de själva ska minska sina utsläpp blir en bromskloss för hela förhandlingarna.

På Svenska Naturskyddsföreningen anser man att det är dags att lämna USA därhän i förhandlingarna.
– De senaste dagarna har signalen från EU:s ordförande Fredrik Reinfeldt varit att trots att länderna i tre år förhandlat om en ny period för Kyotoprotokollet så vill han nu ge upp det eftersom det inte går att få med USA. USA verkar i nuläget vägrar acceptera de bindande principer som utgör Kyotoprotokollet. Det är djupt oansvarigt, men får inte förhindra resten av världen att gå vidare. USA får dockas in i ett bindande avtal senare, säger Emma Lindberg som är klimatsamordnare på Naturskyddsföreningen.

Naturskyddsföreningen är heller inte imponerade av miljöministrarnas utfästelser efter pre-cop.
-Carlgren sade idag att länderna bekräftat att de vill åstadkomma en bindande överenskommelse med alla centrala delar och tydliga åtaganden för alla världens länder i Köpenhamn. Samtidigt pratade man om en tidplan för att överenskommelsen ska överföras till juridisk form. Det vi utläser här är att det är först EFTER Köpenhamn man ska förhandla fram ett avtal som är juridiskt bindande. Hur nakna står vi i mellanperioden mellan Köpenhamn och tidpunkt X? säger Emma Lindberg.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev