onsdag22 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Nu öppnar Europas största testcenter för koldioxidavskiljning

Publicerad: 8 maj 2012, 07:51

Igår öppnade Technology Centre Mongstad i västra Norge – en anläggning som kommer att möjliggöra storskaliga test av koldioxidavskiljning.

Ämnen i artikeln:

GreentechKoldioxidlagringMiljöteknikNorgeCleantechTeknik

2007 åtog sig Norges statsminister Jens Stoltenberg och hans regering att, innan 2014, bygga en fullskalig så kallad CCS-anläggning, för att avskilja och lagra koldioxid. Samtidigt gjorde man liknelser med Apollo-projektet, där amerikanerna landade på månen just sju år efter projektstarten.

Men efter fem år har norrmännen inte kommit riktigt lika långt. Det finns inget investeringsbeslut för den fullskaliga anläggningen, och det nya testcentret – som kommer att ”fånga in” koldioxid och sedan släppa tillbaka den i luften – är det enda resultatet av det ”norska Apollo-projektet”, skriver miljöstiftelsen Bellona i ett pressmeddelande.

– Det är inte någon månlandning, men öppnandet markera definitivt starten på en lång resa, och är väl värt att fira, säger Bellonas vd Frederic Hauge.

Vid öppningsceremonin deltog 250 gäster från hela världen, bland annat EU:s energikommissionär Günther Oettinger.

– Technology Centre Mongstad kommer att skapa ett momentum för CCS i hela världen. Det finns 3 000 industriella källor till koldioxidutsläpp där CCS måste tillämpas, sade han i ett uttalande.

I forskningen kommer det nya centret att använda koldioxidutsläpp från Mongstads befintliga raffinaderi och gaseldade kraftverk.

Tomas Tirén

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev