Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Nu öppnar OKQ8:s gröna mack

Publicerad: 13 januari 2012, 12:40

Idag öppnar OKQ8 vad företaget kallar Europas första hållbara drivmedelsstation.


Ämnen i artikeln:

CleantechGreentech

Idag öppnar OKQ8 Häggvik utanför Sollentuna – en station som byggts med hållbara material och för att drivas med minsta möjliga miljöpåverkan. Enligt OKQ8 kommer stationen att göra av med hälften så mycket energi som en normal drivmedelsstation. Och planen är att delar av konceptet ska implementeras i både befintliga och framtida stationsbyggen, skriver företaget i ett pressmeddelande.

– Vi har under lång tid fokuserat på förnybara drivmedel och miljöanpassade bilprodukter och även mer hållbara transporter och logistik. Nu tar vi ett större grepp om miljöarbetet och öppnar OKQ8 Häggvik. Som Sveriges mest hållbara bensinbolag känner vi ansvar för att ständigt förnya och driva drivmedelsbranschen framåt, säger Andréa Haag, hälso-, miljö- och säkerhetschef på OKQ8.

Byggnadens stomme är tillverkad av limträbalkar och väggarna är isolerade med återvunnen stenull. På taket finns vattenuppsamlare och solpaneler för att värma upp vatten till stationens biltvätt. Resten av taket täcks av sedumväxter med isolerande egenskaper.

Stationen har även fyra laddstolpar för snabbladdning av elbilar. Dessa får sin energi från bergvärme och de egna solpanelerna. Dessutom finns elbilen Peugot iOn att hyra på macken.

Tomas Tirén

Ämnen i artikeln:

CleantechGreentech

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.