onsdag22 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Nu ploggar vi i Almedalen

Publicerad: 4 juli 2019, 12:47

Nu är de igång i Visby och Almedalen. Hela eftermiddagen är Erik Ahlström och hans vänner ute och ploggar. Plogging, det vill säga jogga och plocka skräp på en gång, är i dag en världsrörelse.


BA

Björn Anderberg

bjorn.anderberg@aktuellhallbarhet.se


Multisportaren Erik Ahlström började att plogga i Stockholm, då han flyttade dit från Åre, för tre år sedan. Han stod inte ut med att se allt skräp och eftersom han gillar att jogga slog han två flugor i en smäll. Han startade webbsidan Plogga för att organisera verksamheten och uppmuntra andra att följa efter.

Inte anade han då att det tre år senare skulle var en rörelse spridd över hela världen. Erik Ahlström lever inte på att plogga, men förfrågningar om föredrag kommer från hela världen.
– Nu senast var jag i München, berättar Erik medan han ploggar skärp efter Alemedalens besökare.

I Visby har han samlat ihop ett gäng som ska lära sig att plogga. Det gäller att inte kröka rygg. Jobba i stället med att böja knäna och plocka skräpet i flykten.

Precis som Greta Thunberg är Erik i dag med känd utanför Sverige än i Sverige och förmodligen vet fler indier vad plogga är än vad det finns invånare i Sverige. Här hemma återfinns Erik på plats 54 på Aktuell Hållbarhets lista över hållbarhetsmäktigaste 2019 och för två år sedan utsågs plogga till årets nyord

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev