Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag24.02.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Nu polisanmäls den fuskande naturfotografen

Publicerad: 5 September 2011, 07:26

Den prisade naturfotografen Terje Hellesö erkännde nyligen att han fejkat bilder på mårdhund och lodjur. Nu polisanmäls han för bedrägeri.


Den prisade naturfotografen Terje Hellesö erkände förra veckan att han manipulerat bilder på mårdhund och lo. Fusket har genomförts genom olika former av bildmontage där Hellesö klistrat in bilder på lo och mårdhund i olika miljöer som han fotograferat själv.

Nu berättar SR Ekot att fuskbilderna nu lett till att Hellesö blir polisanmäld för bedrägeri. När Hellesö presenterade en falsk bild på en mårdhund i skogarna kring Mullsjö utanför Ulricehamn, ledde det till att länsstyrelsen satte ut fällor och att allmänheten oroades. Nu har Tommy Berglund som är rovdjursspårare och besiktningsman för länsstyrelsen valt att polisanmäla Hellesö.
– Vi har ju satt in resurser både vad gäller tid och resor och kameror helt i onödan, säger han till SR Ekot.

Terje Hellesö utsågs till Årets naturfotograf 2010 av Naturvårdsverket. ”Med sin karismatiska framtoning och pedagogiska förmåga har han förmedlat vidare sitt sätt att se på naturen och öppnat nya dörrar för mängder av naturfotointresserade svenskar och nordbor”, sa då generaldirektör Maria Ågren i ett pressmeddelande. Utöver äran fick Terje Hellesö också med stipendiet mottaga 15 000 kronor.

Jon Rohne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.