Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Nu säger jägarna nej till varg helt och hållet

Publicerad: 20 april 2012, 10:46

Jägarnas Riksförbund säger bestämt nej till frilevande varg över huvud taget. Det meddelar man efter förbundsstyrelsens årsstämma.


Jägarnas Riksförbund har länge varit kritiska till vargpolitiken. Nu har man emellertid bestämt sig för att man inte vill ha någon varg i Sverige över huvud taget. I varje fall inte frilevande. Det uttalandet antogs av förbundsstyrelsen vid årsstämman i Bommersvik.
– Styrelsen konstaterar att den havererade rovdjurspolitiken skapat en helt oacceptabel situation där några få län fungerar som avelsstationer för att nå ett ospecificerat nationellt mål för varg, säger ordförande Solveig Larsson.

Inga fler vargungar, enligt Jägarnas Riksförbund.

Jägarnas Riksförbund betonar att den rådande situationen inte kan skyllas på vargen utan helt på det politiska kaoset som inte tar någon som helst hänsyn till drabbade människor. Enligt Jägarnas Riksförbund finns det  sex punkter som måste uppfyllas om det ska finnas några förutsättningar för vad de menar är en fungerande rovdjurspolitik.

Bland annat tycker man att regeringen måste fatta beslut som anpassar politiken efter svensk lagstiftning – då främsg jaktlagen. Man menar att rovdjur som uppträder i närheten av människor boning omedelbart ska avlivas.

Jon Rohne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.