söndag4 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Nu säger svenskarna nej till bottentrålning

Publicerad: 21 maj 2012, 07:42

Två av tre svenskar vill förbjuda fiske med bottentrål helt och hållet. Nio av tio svenskar vill förbjuda bottentrålning i skyddade havsområde. Det visar en ny opinionsundersökning.

Ämnen i artikeln:

FiskeHav

JR

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se


Det är Greenpeace som låtit Novus Opinion göra en opinionsundersökning som visar att 2 av 3 svenskar vill förbjuda bottentrålning i alla havsområden. Ännu fler – nio av tio – vill förbjuda bottentrålning i skyddade områden. Greenpeace konstaterar att trålfisket idag är helt oreglerat förutom i en handfull av Sveriges skyddade havsområden. En undersökning som Greenpeace låtit göra visar också att det förekommer bottentrålning i havsreservaten i fem kustlän.
– Vi anser att skyddade havsområden borde vara fredade från utvinning av alla naturresurser, men idag uppfyller inte skyddet mot skadligt fiske ens EU:s lågt ställda krav. Därför är det glädjande att en stor majoritet av svenskarna efterlyser betydligt kraftfullare åtgärder för att minska fiskets negativa miljöpåverkan. Ett totalförbud mot bottentrålning skulle också lösa många av fiskets problem, säger Jan Isakson som är havsmiljöansvarig för Greenpeace.

Greenpeace hoppas nu att ansvariga politiker och myndigheter inser att de har ett tydligt mandat från det svenska folket att förbättra skyddet mot fiskeverksamheter.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev