Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Nu sätter Arla stopp för fler ekomjölkbönder

Publicerad: 18 maj 2012, 05:36

Ekologiska lantbrukarna kritiska mot beslutet.


Miljöaktuellt har tidigare under året berättat att det säljs mindre ekomjölk än tidigare, något som lett till att Arla sänkt ersättningen till ekomjölkbönderna och dessutom börjat sälja så mycket som 40 procent av ekomjölken förpackad som vanlig mjölk.

Nu rapporterar SVT att den negativa utvecklingen fortsatt varför Arla helt sätter stopp för fler ekomjölkbönder tills vidare.

– Vi kommer satsa vidare på eko, vi har inte gett upp eko på nåt sätt, tvärtom. Över tid är jag övertygad om att vi kommer att behöva mer ekomjölk, men just nu kan vi tyvärr inte ta emot mer, säger Mats Hedlund, chef för färskvaror på Arla, till SVT.

Många gårdar har ställt om till ekologisk produktion de senaste åren eftersom det varit lönsammare att vara ekomjölksbonde än konventionell bonde. Men skillnaden har blivit mindre när Arla gradvis sänkt det extra tillägg bönderna får för den ekologiska mjölken.

Carl-Erik Ehrenkrona, ordförande för Ekologiska lantbrukarna, är kritisk mot detta tilltag och säger till SVT.

– Det betyder att det blir stopp på omställningar när det gäller mjölk. Våra medlemmar är generellt sett besvikna att Arla inte har gjort mer åt produktutveckling och marknadsföring i tid, utan att man hamnar i en situation där man behöver sänka mjölkpriset för de ekologiska bönderna. Det är vi klart besvikna över.

Anders Hellberg

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.