lördag3 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Nu ska börsens mest hållbara bolag utses

Publicerad: 20 maj 2019, 09:41

2018 rankade Aktuell Hållbarhet, Dagens industri och Lunds universitet börsens mest hållbara bolag. Nu börjar arbetet med årets rankning där processen utvecklats vidare.

I dag måndag når en enkät 140 svenska storföretag, banker och investmentbolag. Målet är att utse näringslivets mest hållbara aktörer. I år med särskilt fokus på finansmarknaden.


Ska världen klara målen i Agenda 2030 krävs att de finansiella strömmarna ställer om. I årets upplaga av Hållbara bolag – där Dagens industri, Aktuell Hållbarhet och Ekonomihögskolan vid Lunds universitet rankar näringslivets aktörer – kommer därför ett särskilt fokus att ligga på banker och investmentbolag.

Och deras insatser och påverkan kommer att belysas ur dubbla perspektiv.

Dels adderas en ny sektor. I 2019 års upplaga av rankningen kommer alltså inte bara företag att rankas, utan även finansmarknadens aktörer.

Susanne Arvidsson, docent vid Ekonomihögskolan vid Lunds universitet.

Dels adderas en ny kategori till rapport- och hemsidestudien samt enkätstudien. I den kartläggning som görs av aktörerna görs en bedömning av hur de arbetar med FN:s globala utvecklingsmål, miljö och klimat, mänskliga rättigheter, antikorruption och medarbetarfrågor. Till det läggs nu även kapitalmarknadspåverkan.
– Vi tittar från båda hållen. Dels på hur banker och investmentbolag agerar. Vilken roll de tar på sig i omställningen mot hållbara företag. Dels på bolagen och hur de uppfattar kravställande och uppföljning från investerare och banker, säger Susanne Arvidsson, docent vid Ekonomihögskolan vid Lunds universitet och den som varit ytterst ansvarig för att ta fram kriterier och arbetsprocesser för rankningen.

Hon konstaterar att det sedan en tid är stort fokus på finansmarknadens ansvar för hållbarhet. Inte minst har EU ett omfattande arbete på gång för ökad hållbarhet.
– Det här är väldigt viktiga frågor. Man pratar mycket om behovet av aktiva, långsiktiga och ansvarsfulla ägare. Men det här är nytt för många. Och det är en process. Bankerna och investmentbolagen har kommit olika långt.

I dag måndag skickas enkäten ut till 119 företag, 9 banker och 12 investmentbolag. De investmentbolag som bara har förvaltning kommer att kunna besvara de delar som krävs med ”not applicable”.

Övriga sektorer som ingår i rankningen är GICS-industrigrupperna Kapitalvaror, Konsumtionsvaror och kläder, Material samt Dagligvaror.

Slutdatum för enkäten är 5 juli.

Jenny Stiernstedt
Dagens industri

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev