Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Nu ska det bli lättare att laga sin mobil

Publicerad: 12 augusti 2014, 11:32

Ökad livslängd och mindre elavfall. Det är målet med Microsofts nya samarbete som ska få folk att reparera sina telefoner.


Microsoft gick i förra veckan ut med information om sitt samarbete med sajten Ifixit, där målsättningen är att hjälpa människor att själva reparera sina elektroniska produkter som mobiltelefoner och datorer.

John Henretig, hållbarhetsansvarig på Microsoft, skriver i en kommentar på företagets hemsida att de vill säkra att företagets produkter används så länge som möjligt för att på så sätt minska på mängderna av elektroniskt avfall.

Den service Microsoft och Ifixit ska erbjuda handlar om allt från reparationsmanualer och upprättandet av communities där människor kan ställa frågor och dela med sig av tips och erfarenheter, till information om hur produkternas komponenter ska kunna återvinnas.

På det här sättet är det tänkt att de elektroniska produkterna ska få längre livslängd, men också att värdefulla metaller som koppar, guld, bly, zink, beryllium, tantal och coltan ska kunna återanvändas i högre grad. Ett av de stora problemen, skriver John Henretig, är nämligen att många har sina gamla mobiltelefoner och datorer liggandes oanvända i hemmet, trots att materialet i dessa produkter skulle kunna komma till användning på nytt.

Anders Hellberg

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.