Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Nu ska det bli mer gädda och abborre i Östersjön

Publicerad: 2 december 2010, 09:44

Den oberoende stiftelsen Baltic Sea 2020 skänker 1,5 miljoner kronor till Sportfiskarna för att de ska börja restaurera lek- och uppväxtområden för gäddor och abborrar längs hela Östersjökusten.


Ämnen i artikeln:

FiskeÖstersjönÖvergödning

– Vi tror att ökade bestånd av gädda och abborre, på ett liknande sätt som torsken, kan bidra till en bättre miljö och ett klarare vatten i kustzonen samtidigt som rekreationsvärdet av vår närmiljö stärks, säger Conrad Stralka, verksamhetschef på Baltic Sea 2020, stiftelsen som startades av finansmannen Björn Carlson för att rädda Östersjön.

Det handlar om att restaurera våtmarker för att skapa lek- och uppväxtområden för rovfisk. Det ska motverka övergödningens effekter och både ge bättre fiske och klarare vatten. Målet är att ett 20-tal storskaliga restaureringsprojekt ska kunna startas längs hela Ostkusten.

Vid ett tidigare projekt restaurerades ett våtmarksområde i Kalmarsund och det gjorde att utvandringen av årsungar av gädda ökade från 3 000 till 65 000 på ett enda år.

– Rovfiskar som gädda och abborre är de viktigaste arterna för sportfisket och för de miljontals svenskar som besöker kuster och skärgårdar varje år. För gemene man är god tillgång på dessa arter något av sinnebilden för ett friskt hav. Det är mycket glädjande att Baltic Sea 2020 ger oss möjlighet till en storsatsning på detta område, säger Stefan Nyström, generalsekreterare för Sportfiskarna i ett pressmeddelande.

– Det här är ett första steg i att kartlägga lek- och uppväxtområdena. Projektet görs i samråd med kommuner och vattenvårdsförbund, berättar Conrad Stralka.

Det var år 2005 som Björn Carlson skänkte 500 miljoner kronor till en stiftelse vars mål är att stimulera konkreta åtgärder som förbättrar miljön i Östersjön. Sedan stiftelsen började arbeta 2006 har man initierat mer än 50 projekt till en kostnad av cirka 140 miljoner kronor. Projekten har fokus på övergödning och fiske.

Utöver de 1,5 miljoner kronorna från Balric Sea 2020 lägger Sportfiskarna själva cirka 200 000 kronor på den här initiala projektfasen.

Pernilla Strid

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News