söndag26 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Nu ska du bidra till Parisavtalet

Publicerad: 30 januari 2020, 15:06

Allmänheten ska få bättre information och utbildning om klimatförändringarna och möjligheten att leva upp till Parisavtalet. Foto: Getty Images/Regeringen

Alla människor ska bidra till att Parisavtalet nås. Därför ska svenskarnas nu få bättre information och utbildningar om klimatförändringarna.

Ämnen i artikeln:

Parisavtalet

Daniel Boman

daniel.boman@aktuellhallbarhet.se


Enligt Parisavtalets artikel 12 ska de ingående länderna öka allmänhetens medvetande om klimatförändringarna. Något som regeringen nu vill följa upp och därför ger Naturvårdsverket i uppdrag att se över Sveriges möjligheter att efterleva artikel 12. Förhoppningen är att svenskarna ska få bättre tillgång till information om klimatförändringarna och bidra till klimatomställningarna.

”Det man inte känner till kan man inte göra något åt. Kunskap är det som gör det möjligt att engagera sig och vända problem till lösningar. Bättre information bidrar på så sätt till att lösa klimatkrisen, säger miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP) i en kommentar.

Enligt regeringen kommer det krävas stora strukturella förändringar och att hela samhället deltar i klimatomställningen för att leva upp till Parisavtalet. Något som förutsätter att det finns ett starkt engagemang och en bred förståelse för klimatfrågan hos allmänheten. Det är enligt regeringen även viktigt att det skapas möjligheter som gör att människor från alla delar av samhället kan bidra till omställningsarbeten. 

”Möjligheten att nå Parisavtalets mål är därför starkt sammankopplad med en ökad medvetenhet och delaktighet i frågor som rör klimatförändringarna”, skriver regeringen.

Naturvårdsverket ska bland annat undersöka vilka myndigheter, organisationer och lärosäten som fyller en viktig funktion i genomförandet av artikel 12. Uppdraget ska redovisas senast 31 oktober i år.

 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev