Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag28.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Nu ska EU ta ställning till finansieringsfrågan

Publicerad: 19 Oktober 2009, 09:29

I veckan samlas EU:s finansministrar och miljöministrar på var sina håll för att ta ställning till finansieringsrågan i EU:s förhandlingspositioner inför COP 15. Idag gick Anders Borg och Andreas Carlgren ut i ett gemensamt utspel för att svara på några brännande frågor.


Ämnen i artikeln:

Anders BorgPolitikAndreas CarlgrenEuCop 15

Idag gick finansministern och miljöministern ut i ett gemensamt utspel på regeringens sajt om EU-ordförandeskapet, www.se2009.eu, för att berätta om veckans viktiga klimatmöten. Anders Borg berättade att finansministrarnas råd, Ekofinrådet, dagen före miljörådet kommer att anta slutsatser om klimatfinansiering och att nyckelbudskapet från dessa kommer att tas upp i slutsatserna från miljörådet.
– Slutsatserna kommer både handla om vilka resurser som behövs på lång sikt samt vilka medel som behövs omedelbart, för åren 2010-2012. Det är vår ambition att på Ekofin nå en överenskommelse om EU:s förhandlingspositioner avseende klimatfinansiering, säger finansminister Anders Borg.

Fotograf: Gina Bayoumi/Regeringskansliet

Anders Borg och Andreas Carlgren svarade också på hur viktig frågan om finansiering är för att man ska kunna nå en klimatöverenskommelse i Köpenahamn.
– Vid sidan om åtagandena för utsläppsreduktion är finansiering den viktigaste frågan för att få länder att närma sig varandra i förhandlingarna. EU har lagt de mest långtgående buden när det gäller att minska utsläppen och det mest ambitiösa finansieringsförslaget, säger Andreas Carlgren.

Frågan är förstås vad de andra parterna kommer att presentera för finansieringslösningar. Och om det kommer att räcka för att övertyga utvecklingsländerna inför klimatmötet i Köpenhamn. Anders Borg poängterar vikten av att privata medel kommer att utgöra den största delen av klimatfinansieringen. Samtidigt säger han att det också kommer att behövas offentliga medel både på kort och lång sikt.
– EU är berett att ta sin skäliga andel av detta, säger finansminister Anders Borg.

Oppositionen är emellertid mycket kritisk till regeringens förslag inför de kommande klimatförhandlingarna. Bland annat har miljöpartiets Per Bolund uttalat sig mycket kritiskt om Anders Borgs upplägg inför förhandlingarna. Han har inte heller mycket till övers för Andreas Carlgrens arbete.
– Carlgren spelar bort EU:s chanser att bli den part som tar de nödvändiga stegen för att låsa upp förhandlingarna. Nu riskerar vi istället att få en konflikt med världens fattiga utvecklingsländer, säger Per Bolund.

Miljöpartiet menar också att de utsläppsmål som presenterats av Sverige är för låga jämfört med det forskarna rekommenderar. Man menar också att Svergies förslag innehåller otillräckligt med resurser för klimatutveckling i utvecklingsländer
– Det EU nu gör är att försöka skjuta över sitt eget ansvar för minskade utsläpp på fattiga länder, säger Per Bolund.

Jon Rohne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.