Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Nu ska fler djur få hemlig adress

Publicerad: 1 februari 2012, 09:16

Det kommer att bli lättare för djur att få ”hemlig adress” då sekretessen kring utsatta djur och växter ska skärpas.


Ämnen i artikeln:

JuridikPolitik

Det är Riksdag & Departement som berättar att miljödepartementet lagt fram ett förslag till lagändring som breddar och moderniserar sekretessen kring utsatta djur och växter. Begreppet "utrotningshotad" – som idag används i offentlighets- och sekretesslagen – anses vara för snävt och omodernt. Istället ska sekretessen gälla djur- och växtarter som är i behov av skydd och där det finns ett intresse av att bevara ett livskraftigt bestånd.

Det var 1978 som bevarandet av djur- och växtarter fick en egen paragraf i Tryckfrihetsförordningen och som begränsar rätten att få ut allmänna handlingar om uppgifterna kan leda till plundring eller skövling av utrotningshotade arter. Enligt det nya förslaget kommer sekretessen att breddas så att inte bara rödlistade arter omfattas. Det finns också en förhoppning om att lagändringen ska minska medborgares och organisationers tvekan inför att lämna uppgifter till myndigheter om sällsynta arter. Lagändringen ska enligt R&D träda i kraft den 1 januari 2013.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

JuridikPolitik

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.