Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Nu ska korna döda myggen

Publicerad: 4 juli 2013, 07:06

Kotramp slår ut 70 procent av mygglarverna, visar forskning


Länsstyrelserna i Gävleborg och Uppsala tar ett nytt grepp för att få slut på myggplågan – kossor. De får rycka in när gasolbrännare och helikopterbombning med bekämpningsmedel inte räcker till.

– Tidigare skötte man markerna längs älven med bete eller slåtter, men idag så står många av de markerna och växer igen, säger Ingemar Lindquist på länsstyrelsen i Uppsala till  Sveriges Radio (P 4)  i Gävleborg.

Myggplågan blir värre i takt med höjda temperaturer och ökad nederbörd. Den envisa stickmyggan finns numera inte bara längs Dalälven utan också runt Mälaren och Klarälven.

Samtidigt är den biologiska bekämpningen med helikopterbombning omdiskuterad. Kossorna erbjuder en mera jordnära metod att få bukt på problemet.

Och det är effektivt. Forskare från Uppsala universitet som studerat fenomenet hittade i genomsnitt 70 procent färre mygglarver på marker med bete eller slåtter, rapporterar SR.

Erik Klefbom

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.