Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Nu ska kryptovalutor och blockkedjor bli utsläppsfria

Publicerad: 9 april 2021, 09:39

Blockkedjeteknik har hållbarhetspotential men är också mycket energikrävande. Ett FN-stött initiativ tar tag i problemet.

Foto: matejmo / Getty images

Ett ideellt initiativ som får stöd av FN ska inför höstens klimatkonferens arbeta med att klimatsäkra den växande kryptosektorn. Sektorn är känd för energikrävande processer för blockkedjeteknik såväl som för digital valutautvinning.


100 procent förnybar energi till 2025, netto noll utsläpp till 2040 och en utvecklad redovisningsstandard. Det är målen för ett nytt klimatinitiativ som inriktar sig på kryptosektorn.

Enligt en överenskommelse kallad Crypto Climate Accord behöver den växande kryptosektorn vara i linje med Parisavtalet genom att se till att blockkedjeteknik och energiintensiva digitala valutautvinningssystem drivs av förnybar energi.

Överenskommelsen som backas upp av FN klubbades under gårdagen och stöds av icke-vinstdrivande organisationer såsom Rocky Mountain Institute, Energy Web och Alliance for Innovative Regulation. Hittills uppges drygt 20 företag i kryptovalutasektorn ha ställt sig bakom initiativet.

En knäckfråga är hur de historiska utsläppen ska tas om hand. Det är en fråga som ska diskuteras inför höstens globala klimatkonferens, COP 26.

Blockkedjetekniken kan bli avgörande för att skapa transparens i leveranskedjor men är samtidigt en mycket energikrävande process.

Läs mer om Crypto Climate Accord 

Pernilla Strid

pernilla.strid@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.