Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Nu ska miljöövervakningen till havs återställas

Publicerad: 8 januari 2014, 08:26

Sedan forskningsfartyget Argos skrotades 2011 har Sverige inte haft ett fartyg för att bedriva miljöövervakning till havs. Nu startar regeringen en förprojektering för ett nytt fartyg.


Strax före jul meddelade regeringen att man ville få fram en ersättare till det skrotade forskningsfartyget Argos. Därför fick SLU, SMHI och andra berörda myndigheter i uppdrag att göra en förprojektering för ett nytt fartyg. Förprojekteringen ska vara färdig senast den 15 augusti i år.
– Att det finns fartygskapacitet är av största vikt för det fortsatta arbetet med datainsamling kring havet och om olika fiskbestånd. Att uppgifterna finns tillgängliga utgör en förutsättning för att Sverige ska kunna nå målen som har satts upp inom bland annat den nya gemensamma fiskeripolitiken inom EU, säger landsbygdsminister Eskil Erlandsson.

Regeringen menar att ett fartyg är viktigt för att säkra insamlingen av havsdata.
– Uppdraget ska ge oss ett bättre beslutsunderlag. Jag är glad över att vi nu tar ett första steg mot ett nytt fartyg för forskning och miljöövervakning som är nödvändigt för ett kvalificerat havsmiljöarbete, säger miljöminister Lena Ek.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.