måndag6 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Nu ska premiepensionssystemet hållbarhetssäkras

Publicerad: 3 maj 2017, 11:52

Hållbarhetsarbete ska bli ett grundkrav för fonder i premiepensionssystemet. Det beslutade nyligen den parlamentariska pensionsgruppen, som består av regeringen samt de fyra allianspartierna.

Ämnen i artikeln:

Hållbara AffärerMiljöpolitikPer Bolund

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se


Pensionsgruppen, som består av alla riksdagspartier förutom V och SD, beslutade på sitt senaste möte att alla premiepensionsfonder ska leva upp till ett antal hållbarhetskrav. Dessutom ska alla fonders hållbarhetsprestanda redovisas på Pensionsmyndighetens fondtorg. Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) berättar för Aktuell Hållbarhet att regeringen kommer att lägga ett detaljerat förslag ”i närtid” och att ett formellt beslut förhoppningsvis kommer att bli klart under hösten.
– När man väl sätter ner foten i pensionsgruppen finns en väldig stabilitet över tid. Beslutet om hållbarhetskrav kan ge en stor effekt och kommer att leda till att många aktörer får förändra sina aktiviteter, säger han.

Pensionsgruppen har tidigare gjort en överenskommelse kring AP-fonderna och ställt krav på förändringar både gällande placeringsregler och hållbarhetsarbete. Nu är det enligt Per Bolund premiepensionssystemets tur. I praktiken innebär de nya kraven förmodligen att dagens så kallade M/E-märkningar tas bort från hållbarhetsfonderna i Pensionsmyndighetens fondtorg. Istället kommer fondtorgets verktyg ”Hållbarhetsprofilen” att bli obligatorisk för alla fonder.
– Pensionsgruppen har enats om en handlingsväg framåt där vi höjer hållbarhetskraven på alla aktörer. Beslutet bygger på en rapport där Pensionsmyndigheten kommit fram till att det går att ställa ett grundkrav i nivå med dagens M/E-märkning på alla systemets aktörer. Pensionsmyndigheten har också konstaterat att de fonder som har ett aktivt hållbarhetsarbete både har högre avkastning och minskade avgifter, säger Per Bolund.

Enligt Per Bolund kommer bara aktörer som följer högt ställda krav att släppas in i systemet. Han tror att flera aktörer som inte mäktar med kraven kan komma att lämna systemet.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev