Klimat
Nu ska restauranggäster få koll på köttets ursprung
Publicerad: 10 juni 2016, 06:20
Branschorganisationen Visita vill nu att alla medlemmar informerar sina gäster om ursprunget på kött, fisk och skaldjur.
Ämnen i artikeln:
Per BolundI dagarna fattade Visita beslut om en ny policy. Den innebär att restauranger och andra storhushåll rekommenderas att ge konsumenter information om ursprung för nötkött, griskött, fårkött, getkött, fågelkött, fisk, skaldjur och blötdjur.
”Visita uppmanar alla medlemmar att så snart som möjligt ge gästen möjlighet att få veta ursprunget på kött, fisk och skaldjur på samma sätt som Livsmedelsverkets regler för allergener. Restaurangerna kan skriva ursprungsinformation i menyerna eller ange att de svarar på frågor kring ursprunget. Då vi föreslår samma metod som Livsmedelsverkets regler blir det enkelt för restaurangerna att genomföra och för kunderna att få kontroll”, skriver Visita.
Även mat som via upphandlade medlemsföretag går ut till offentlig verksamhet, som skolkök, omfattas av policyn.
Sara Sundquist, livsmedels- och miljöstrateg på Visita, berättar att små restauranger som gatukök och pizzerior sällan är medlemmar i Visita men hon hoppas att även de kommer att uppmuntras till att bli tydligare om matens ursprung.
– Det är en fråga om transparens och det är viktigt att visa att man som restaurang gör ett aktivt val av animalier eftersom det har stor påverkan på miljön, exempelvis när det gäller antibiotikaanvändning, och det är stor skillnad mellan vad som är bra och dåligt, säger hon till Aktuell Hållbarhet.
Enligt Sara Sundquist innebär information om ursprung att restaurangerna anger vilket land köttet kommer ifrån. Hon poängterar att WWF:s köttguide kan användas som komplement för konsumenter. Den ger betyg på livsmedel utifrån olika ursprungsländer.
Ägg och mjölk ingår inte i Visitas nya policy, något som Sara Sundquist menar beror på att det i dag saknas lagstiftning på området och att det därför är svårt för restauranger att få den informationen.
Frågan om att restauranger ska bli bättre på att informera om köttets ursprung har tidigare lyfts av konsumentminister Per Bolund (MP).
”För att underlätta för konsumenter att göra medvetna val även när vi äter ute vill regeringen se en ursprungsmärkning som omfattar kött på restaurang och storkök. En liknande lagstiftning finns redan i Frankrike där alla restauranger som serverar nötkött måste uppge varifrån köttet kommer. Vi vill därför se en frivillig modell för att kunna ge restauranggästerna information om varifrån köttet kommer. Vi tror att frivillig märkning är det bästa sättet att lösa detta på, men om branschen inte agerar är vi beredda att titta på andra alternativ för att möta konsumenternas behov”, skrev Per Bolund tillsammans med landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) i en debattartikel på Expressen i december i fjol.
Intresserad av livsmedel och hållbarhet? Gå på Aktuell Hållbarhets konferens Livsmedelsforum 2016.
Martina Frisk